Karpální tunel

 

Karpální tunel - příčina vzniku

syndrom karpálního tunelu - syndroma canalis carpi

jde o tzv. útlakový syndrom - v tomto případě postižením až poškozením středního nervu (nervus medianus) v oblasti zápěstí , kde nervy, cévy a šlachy procházení zúženým místem pod zápěstními vazy. Pokud je v tomto prostoru z nějakého důvodu málo místa, vzniká útlak, který se nejdříve projeví postižením nervu.

Střední nerv (nervus medianus)- žlutě

 

Oblast karpálního tunelu




Útlak může vzniknout např. po úrazech a zánětech v oblasti zápěstí, zmnožením kloubní výstelky v zápěstí při revmatismu, ale i po přetížení , resp chronickým přetížením.
Odlišit je třeba postižení nervu v jiných oblastech v jeho průběhu ( krční páteř, rameno, loket)

Příznaky

bolesti a trnutí prstů rukou - hlavně 1.-3. prstu , někdy i 4. prstu , často bolí i v klidu a v noci.

Diagnostika

podle klinického nálezu a subjektivních příznaků , spolehlivou metodou EMG ( elektro-myografie), kdy pomocí měření rychlosti vedení vzruchů v nervu zjistíme zpomalení vedení v průběhu karpálním tunelem .

Léčba

 Schema obstřiku nervu  v karpálním  tunelupři mírných potížích lokálně antirevmatika - mazání, cvičení a uvolňování zápěstních kloubů, fyzikální léčba ( ultrazvuk, magnetoterapie apod.), vitaminy B,E. často na delší dobu odstraní potíže obstřik nervu lokálním anestetikem ( na obrázku). Při EMG nálezu středního a těžšího stupně a výrazných potížích pak doporučuji operační řešení.


Cílem ošetření syndromu karpálního tunelu je odstranění bolesti a normalizace funkce ruky. Jedinou účinnou léčbou je dekomprese karpálního tunelu. Toho můžeme v počátečních fázích dosáhnout důsledným klidem ruky v neutrální poloze či injekcemi kortikoidů a za pomoci fyzikální terapie. Při plně rozvinutém syndromu karpálního tunelu je však jedinou účinnou léčbou přetětí zápěstních vazů (nap. ligamentum carpi transversum) a tím odstranění útlaku nervu .